Raadpleging

JAARLIJKS ONDERZOEK

Meer dan vaccineren en ontwormen

Het jaarlijks onderzoek is een check-up, aangepast aan de behoeften van uw huisdier. Allerlei probleempjes kunnen kort aan bod komen. Blijkt er echt iets aan de hand, dan gaan we daar later verder op in.

We doen een lichamelijk onderzoek, een controle van het gebit, en gewichtscontrole. Bij oudere dieren vinden we daarbij soms symptomen die u hebt gemist. Als het nodig is aanvullend onderzoek te doen, dan plannen we dat in overleg.

Daarna herhalen we de inentingen die gaan verlopen en u krijgt een schema mee voor de ontworming en een vlo- en teekbestrijding aangepast aan leeftijd en levensstijl.

Bij tandproblemen krijgt u een vervolgafspraak.

Dit moet u zeker melden

 • Meer of minder gaan eten of drinken
 • Veel beginnen plassen
 • Sneller moe zijn
 • Af en toe hoesten
 • Traag overeind komen
 • Goed eten en toch vermageren
 • Vieze mondgeur
Contacteer Ons

Vaccineren is beschermen

Pups en kittens, en jonge konijntjes hebben hun inentingen hard nodig, maar immuniteit moet worden onderhouden. Ook volwassen dieren krijgen dus op regelmatige tijdstippen inentingen, afhankelijk van hun levensstijl.

Een folder met meer informatie is verkrijgbaar in de kliniek, of kunt u downloaden in pdf formaat.

Voor de jaarlijkse opvolging sturen we een herinneringskaartje.

Kom zeker enkele weken vooraf langs als u op reis gaat met uw dier (paspoort meebrengen!), of als het naar een pension gaat.  Meer weten over reizen…

ONTWORMEN

Blijft nodig gedurende het hele leven van uw huisdier. Tijdens het eerste levensjaar is het schema intensief:

 • om de 2 weken behandelen tot ze 3 maanden oud zijn, dan
 • om de maand tot een half jaar, vervolgens
 • om de 3 maanden tot de leeftijd van een jaar.
 • Daarna bepaalt de dierenarts wanneer het nodig is, meestal 2 keer per jaar.
 • Hond of kat eet prooidieren of komt in contact met ontlasting van soortgenoten: 4x per jaar

Het ontwormingsschema,  met extra tips, staat in onze vaccinatiefolder.

Vertel het ons als u op reis gaat met uw huisdier. Voor UK, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland is een Echinococcus behandeling nodig die de dierenarts in het paspoort moet zetten. In sommige landen is er gevaar voor hartwormbesmetting. We hebben een handige folder met kaartjes van de risicogebieden.­­­­

Wij sturen u een herinneringskaartje voor de check-up.
Dit gebeurt automatisch bij een inenting,
maar het kan ook op eenvoudig verzoek.

Vaccinatiefolder.

Contacteer Ons

VLOOIEN EN TEKEN

Vlooien leven in de omgeving, maar ze komen zich voortplanten op uw huisdier. In de winter hebben vlooien in onze warme huizen een reuze tijd. Ga dus het hele jaar door met behandelen, vooral wanneer uw dier overgevoelig is voor vlooien. Wij adviseren u bij de jaarlijkse check-up over de beste keuze (tablet, pipet, band).

Kom even langs bij de dierenarts als u vlooien niet weg krijgt, of als uw hond of kat steeds maar jeuk heeft.

Alvast enkele tips bij een vloprobleem:

 • Elke week grondig stofzuigen, ook in kamers waar u niet veel komt. Daar kunnen de poppen tot een jaar lang overleven en elke keer opnieuw een uitbraak veroorzaken.
 • Dweilt u veel, zorg dan voor goede verluchting zodat de vloer snel droogt. Vlooien houden van vochtige lucht.
 • Ligplaatsen bedekt u met een doek die elke week in de kookwas (95°) gaat. Dan pas vernietig je de poppen. Delicate weefsels stop je enkele dagen in de diepvriezer (-18°).
 • Voor uw huisdier gebruikt u dan zeker snelwerkende vlooienproducten, die ervoor zorgen dat de vlo geen eitjes kan leggen, of gebruik een type dat de voortplanting van de vlo verstoort.

Van maart tot oktober zijn teken zeer actief, gebruik dan een product dat tegen vlo én teek werkt. Voor een reis naar het Zuiden hebt u teken en insecten afwerende producten nodig.

Let op: zorg dat u nooit per ongeluk aan uw kat een tekenproduct (met pyrethrinen) voor honden geeft, en gebruik nooit Frontline bij konijnen!

REIZEN – PASPOORT – IDENTIFICATIE – REGISTRATIE

REISVOORWAARDEN HONDEN EN KATTEN

Voor een reis naar het buitenland (binnen E.U.) moet uw dier met het volgende wettelijk in orde zijn:

 • Identificatie (microchip, tatoeage van voor 3/7 2011 mag, behalve voor UK, Ierland, Malta)
 • Paspoort
 • Vaccinatie hondsdolheid waarvan de geldigheidsduur niet is verlopen. (Kijk het paspoort na.)

Laat de inenting op tijd geven, de geldigheidsduur begint pas 21dagen na inenting, tenzij het om een herhalingsinenting gaat die binnen de geldigheidsduur gegeven is. De minimumleeftijd voor een rabiësinenting is 12 weken. Een eerste herhalingsinenting op de leeftijd van 1 jaar is aan te raden.

Voor reizen naar Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland, en voor Noorwegen is ook een behandeling vereist tegen de worm Echinococcus multilocularis. De dierenarts moet dit vermelden in het paspoort.

Reizen naar landen buiten de E.U.

Informeer u vooraf, liefst ruim een half jaar. Soms is enkel het bovenstaande nodig, maar voor enkele landen bestaat er een ingewikkelde en tijdrovende importprocedure (o.a. Australië, Zuid-Afrika, ...) waarvoor u minimum 4 maanden nodig hebt. Voor sommige landen bestaat nog steeds verplichte quarantaine.

Om België weer binnen te komen vanuit de E.U.-landen zijn er geen verdere vereisten.

Voor terugkeer uit landen die niet op deze lijst voorkomen wel. In dat geval laat u ten vroegste 30 dagen na inenting tegen hondsdolheid een bloedtest uitvoeren om het antistofgehalte tegen rabiës te bepalen. Het duurt enige tijd voor de uitslag bekend is, maak dus tijdig een afspraak.

Bescherming tegen parasieten is zeer aan te raden, ook als u reist binnen Europa.

Let vooral op als u naar Zuid-Europa, of Centraal- of Oost-Europa vertrekt.

Vraag voldoende medicatie om te behandelen tegen:

 • Hartworm (hot spots in Bretagne, Zuid-Frankrijk, Portugal, Zuid Spanje en Catalonië, Povallei en Zuid-Italië, Sicilië en Griekenland) of: zie kaartje, ook voor echinococcus
 • Echinococcus multilocularis (hot spots in Ardennen, Midden-Duitsland en diverse in Oost-Europa)
 • Teken, zandvliegen en muggen: ze kunnen de ziekte van Lyme (teek), Babesiose (teek), Ehrlichiose teek), Leishmaniase (zandvlieg) en hartworm (teken en stekende insecten) overbrengen.

Een afwerend product is noodzakelijk.

PASPOORT – IDENTIFICATIE – REGISTRATIE

Honden
Puppies bij die bij u thuis geboren zijn en die u zelf houdt, moet u voor de leeftijd van 8 weken aanbieden voor een microchip en de registratie. We reiken op dat moment een paspoort uit.
Houdt u ze niet zelf, dan moeten ze voor ze bij u weggaan geïdentificeerd en geregistreerd zijn, ongeacht hun leeftijd.
Wanneer u een hond koopt moet hij dus al gechipt zijn en vergezeld van een paspoort. Als hij in België is geboren is de registratie normaal gezien gebeurd. Komt uw hondje uit het buitenland, dan moet het nog in België geregistreerd worden. Wij regelen dat als het nog niet in orde is.
Je kunt opzoeken of het identificatienummer in België is geregistreerd op deze site: https://www.dogid.be/nl/search.
Stickers ter bevestiging van een registratie zijn niet meer nodig.

Veranderingen in uw gegevens worden kosteloos aangepast op eenvoudig verzoek bij DogID, wij passen het paspoort voor u aan. Voor fouten in de gegevens van uw dier moet u een duplicaat aanvragen.

Paspoort verloren?
Wij mogen een paspoort uitreiken aan honden die in België zijn geregistreerd, maar we mogen geen duplicaten geven.
Wij zorgen wel voor een formulier waarmee u een duplicaat paspoort kan aanvragen, wanneer u het bent verloren, of als er een fout in de identificatiegegevens moet aangepast worden. Dit laatste moet eerst rechtgezet worden, voor u het duplicaat aanvraagt.
Een duplicaat kost 5€.

Hond verloren of gestolen?
Geef dit zo snel mogelijk telefonisch door aan DogID op het nummer +32 (0)2 333 92 22 tussen 8u en 20u.

Katten
Alle katten geboren na 8/8/2017 moeten nu geïdentificeerd (chip) en geregistreerd worden (bij CatID) voor ze 12weken oud zijn. Dat doen wij voor u.
Had u al een kat (uit een eigen nestje, uit een asiel van voor 1/9/2012, of gekregen of gekocht voor 1/9/2014), dan hoeft u voorlopig niets te doen, tenzij ze van eigenaar verandert.
Ook bij een reeds geregistreerde kat verandert er niets, zolang ze niet van eigenaar verandert. U mag de gegevens bij een verhuis kosteloos in de oude databank laten aanpassen.
Als u een kat uit een asiel haalt, of er één koopt, kijken we voor u na of ze gechipt is, zoals zou moeten, en passen we de registratie aan als die niet bij CatID is gebeurd.

Een paspoort is niet verplicht, tenzij uw kat mee gaat naar het buitenland. Dan is uiteraard ook een rabiës inenting nodig. Zie reisvoorwaarden.

Let op: voor katten gelden ook wettelijk verplichtingen in verband met castratie en sterilisatie. Die vindt u hier.

TANDVERZORGING

Opbouw van tandsteen tegengaan bij de hond

U hoort bij de jaarlijkse check up of een behandeling voor tandsteen nodig is (detartratie). Het heeft namelijk weinig zin te proberen een tand die volledig bedekt is met tandsteen thuis te reinigen. Dit wordt eerst in de praktijk of de kliniek behandeld en dan kan u aan de slag met een gezonde mond.

Om al te snelle opbouw van tandsteen te voorkomen, reinigt u dagelijks het gebit.

U kiest wat past in uw levensstijl:

 • dagelijks tanden poetsen met enzymatische hondentandpasta (met kipsmaak),
 • kauwstrips aanbieden met enzymatische pasta (remmen de bacteriegroei in de plak af),
 • voeding geven met een speciaal gelaagde, grotere korrel, die plakopbouw vermindert.

Let op: sommige gewone kauwstrips zijn echte caloriebommen! We raden ze niet aan.

Katten kunnen ook tandsteen krijgen, en ze laten niet altijd zo gemakkelijk tanden poetsen toe. Een dieet met grote gelaagde korrel kan helpen, maar niet alle katten zijn daar dol op. Soms kan het ook niet gegeven worden om medische redenen. Dan is af en toe de tanden laten reinigen bij de dierenarts de beste oplossing als ze veel aanleg hebben tot tandsteenvorming en slechte adem.

Contacteer Ons

Tip: Deze apotheek producten, ontworpen om opbouw en verkalking van nieuwe plak bij uw hond te vermijden zijn aan de balie te verkrijgen

KONIJNTJES - KNAAGDIEREN

Vervoer

Deze lieve diertjes appreciëren een eigen reiskooi of mandje met onderin absorberend materiaal en wat van hun eigen bedding er in voor een vertrouwde geur. Met een doek er overheen voelen ze zich beschermd, en met zijn tweeën zijn ze er nog geruster op, dus hun maatje mag zeker meekomen. Gebruik liefst geen kattenmand! De geur van deze jager maakt het diertje bang.

Voor konijntjes organiseren we inentingsdagen in maart en augustus, waarbij we op afspraak werken. In de kliniek gebeuren de raadplegingen die dag in een aparte consultatiekamer, voorbehouden voor de konijntjes. Zo hebben ze veel minder stress. Natuurlijk is inenten op een andere dag ook perfect mogelijk.

Uw konijntjes krijgen een herhalingsinenting in de zomer als ze op pension of naar een show gaan, of als u ergens woont waar wilde konijnen voorkomen, of daar gaat wandelen. Het vaccin tegen de ziekte RHD(type2) werkt namelijk slechts 6 maanden. De andere vaccins werken een heel jaar.

Tip: Voorkom het binnenhalen van RHD2 in huis of je tuin!

 • Voer geen gras, hooi of groentes van plekken waar wilde konijnen komen.
 • Kom niet in de tuin of in je huis met de kleding en het schoeisel dat je aanhad bij een wandeling in gebieden waar wilde konijnen leven.

Hospitalisatie konijn

Als het eens nodig blijkt om in hospitalisatie te komen, bijvoorbeeld de dag van de sterilisatie of castratie, dan brengt u wat eigen voer mee, en mag u ons vertellen hoe uw konijntje altijd zijn drinken krijgt. We voorzien het nodige.

CHRONISCH ZIEK ZIJN

Als een aandoening ongeneeslijk is, maar wel te behandelen, dan overleggen wij met u de mogelijkheden, en zorgen voor een behandelplan dat u kunt inpassen in uw dagelijkse routine. We proberen uw dier zoveel mogelijk comfort te geven. Regelmatige opvolging van de ziekte is belangrijk voor een goede controle ervan. Soms kan dit op een gewone afspraak, soms is een halve dag opname noodzakelijk.

De behandeling kan bestaan uit medicatie, dieet, of een combinatie van beide. Ook bij huisdieren is voldoende beweging beter voor de gezondheid. Wij bespreken met u de mogelijkheden als uw dier een chronische ziekte heeft.

Enkele voorbeelden van aandoeningen waarmee uw dier mits een goede opvolging en een goede reactie op de behandeling toch nog een comfortabel leven kan hebben:

 • Hartproblemen
 • Epilepsie
 • Ziekte van Cushing
 • Ziekte van Addisson
 • Diabetes (suikerziekte), schildklierproblemen
 • Allergische aandoeningen
 • Astma
 • Artrose
 • Beginnend nierlijden
Contacteer Ons

CASTRATIE en STERILISATIE

De ingreep zorgt ervoor dat de hormoonproductie stopt. Bij reuen en katers worden daarom de testikels weggenomen, en bij kattinnetjes en teefjes de eiertakken.

Katten

Wettelijke verplichtingen

 • Sinds 1/4/2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
 • Katten geboren tussen 31/8/2014 en 1/4/2018 moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.
 • Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.

Uitzonderingen op de castratieverplichting:

katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan.

katten die voor het buitenland bestemd zijn.

Subsidie Stad Antwerpen

Wij geven u een aanvraagformulier als u bent gedomicilieerd in de stad Antwerpen (district Antwerpen, Berchem, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem of Wilrijk) op de datum van de ingreep. Dit moet u indienen ten laatste 3 maanden na datum.

De stad betaalt u:

 • 10 euro terug voor de castratie van een kater.
 • 30 euro terug voor de sterilisatie van een kattin.

U mag de subsidie aanvragen voor de sterilisatie/castratie van maximaal twee katten per gezin per kalenderjaar.

Sterilisatie kater/kattin praktisch

De ingreep gebeurt onder verdoving, nuchter meebrengen dus, wat betekent dat u ongeveer 12uur vooraf enkel nog drinken aanbiedt, maar geen eten. Het is dus voor uw katertje het prettigste als u de castratie in de voormiddag laat uitvoeren. Kattinnetjes worden altijd in de voormiddag behandeld, en komen een halve dag in hospitalisatie. Daarom moeten ze correct ingeënt zijn.

Uw katertje castreren we (liefst na afspraak) in de consultatiekamer. Hij zal heel snel weer wakker zijn, en meteen weer mee naar huis mogen. U houdt hem wel nog eventjes op een rustig plekje tot hij in orde is. Een extra pijnstiller tijdens de ingreep zorgt er voor dat hij er niet te veel last van heeft. ‘s Avonds mag u hem een kleine maaltijd geven.  Wondverzorging is niet nodig.

Een kattinnetje blijft een halve dag bij ons, omdat de ingreep in de operatiekamer gebeurt. Daarna blijft ze nog een paar uurtjes tot ze helemaal weer de oude is. Ook zij krijgt een pijnstiller. De hechtingen worden ingewerkt in de huid, u ziet er niets van, en ze verteren vanzelf.

Wij adviseren om alle katten na de ingreep op een caloriearmer dieet te zetten dan voorheen. Geef ze ook genoeg beweging.

Honden:  sterilisatie en castratie praktisch

Een teefje steriliseert u beter vroeg dan laat, maar beter laat dan nooit.

Hun cyclus moet in de rustfase zijn. Daarom steriliseren we ofwel vóór de (eerste) loopsheid, of 3-5 maanden erna. De baarmoeder wordt enkel verwijderd indien ze vergroot is.  Als het teefje voor de tweede loopsheid gesteriliseerd wordt, hoeft het meestal niet.

Komt de loopsheid door vlak voor u de ingreep hebt gepland, dan wordt die uitgesteld. Houd hier rekening mee bij het maken van de afspraak.

Reuen castreren we meestal rond de 8 maanden, maar het kan even goed op een ander moment.

U maakt een afspraak vooraf, en brengt uw hond nuchter mee, d.w.z. dat u de laatste maaltijd de dag voordien voor 18u geeft. Drinken mag nog tot 7u ’s morgens. Alle dieren die voor een geplande ingreep een dag opgenomen worden, moeten correct zijn ingeënt.

Waarom mijn teefje steriliseren?

 • Loopsheid voorkomen: 2x per jaar bloedt uw teefje ongeveer 3 weken. Ze is dan aantrekkelijk voor reuen, die erg opdringerig kunnen zijn. Een ongewenste dekking is niet uitgesloten.
 • Schijndracht voorkomen: Wanneer 2 maanden na de loopsheid het hormoon progesteron plots daalt, vertonen sommige teefjes nestgedrag. Ze zijn super aanhankelijk, verzamelen speelgoed en beginnen soms melk te produceren. Dan komt u best even langs om dit te laten stoppen. Sommigen ontwikkelen namelijk een melkklierontsteking, en bij een hoog aantal schijndrachten, zeker op latere leeftijd, vermeerdert ook het risico op melkklierkanker.
 • Melkklierkanker voorkomen: hoe vroeger de hormoonproductie stopt, hoe minder kans op kanker. Wacht u tot na de 2° loopsheid, dan is er 1 kans op 4 dat uw teefje tumoren ontwikkelt.
 • Baarmoederontsteking voorkomen: bij elke cyclus is de baarmoeder 2 maanden actief. Ze zet uit, is sterk doorbloed, en bevat soms veel slijm. Dikwijls ontstaat een infectie met veel ettervorming, die levensbedreigend is. Dit is pyometra, en komt veel voor bij niet gesteriliseerde teven.
 • Een niet gesteriliseerd teefje is gevoeliger voor het ontwikkelen van suikerziekte.

Waarom mijn reu castreren?

 • Agressie: velen denken dan meteen aan castratie. Bedenk wel dat ook het karakter, de opvoeding en allerlei indrukken die uw hond heeft opgedaan een rol kunnen spelen bij dit probleem. U zult dus ook na het castreren verder aan het gedragsprobleem moeten werken, al zal het dan soms wel gemakkelijker gaan.
 • Territoriumgedrag: een reu die heel veel markeert, behandelt u best op tijd.
 • Drift: hyperseksueel gedrag kan storend zijn voor zijn omgeving, en uw reu is zelf niet bepaald gelukkig. Sommigen proberen uit te breken als er een loops teefje in de buurt is.
 • Medische redenen: bij steeds terugkerende voorhuidontstekingen, bij prostaatproblemen en perineaalbreuken is castratie aangewezen, en natuurlijk bij testikeltumoren.

Cryptorchidie: testikels die niet ingedaald zijn voor de leeftijd van 6 maanden blijven in de buikholte zitten. Hoewel er 10x meer kans is dat ze tumoren vormen, is er geen verkorting van de levensduur vastgesteld bij cryptorche reuen. Ze vertonen echter vaak hyperseksueel of agressief gedrag, en kunnen gemakkelijker een zaadstrengtorsie krijgen. Als één testikel is ingedaald en de andere niet, is de reu vruchtbaar. In dat geval castreert u hem best, want de aandoening is erfelijk.

Zijn er nadelen?

 • Zowel de reuen als de teven worden gevoeliger voor gewichtstoename, en blijven dus best goed in beweging. We adviseren om minimum 15% minder te voeren, of ze op een caloriearmer dieet te zetten.
 • Uitzonderlijk treden veranderingen op in de vacht (puppyvacht), en eerder bij teefjes.
 • Sommige teefjes hebben op latere leeftijd last van een lichte urine incontinentie. Vooral in rust kunnen ze enkele druppeltjes urine verliezen. Dit verdwijnt in vrijwel alle gevallen met eenvoudige medicatie.

VOEDING - DIETEN ALS BEHANDELING

Een aantal aandoeningen vereist dat uw huisdier een bepaald dieet moet volgen. Vaak is het onbegonnen werk om dit zelf samen te stellen. In dat geval kiest uw dierenarts voor een commercieel dieetvoer, dat door een gerenommeerd bedrijf met een stevige wetenschappelijke achtergrond wordt ontwikkeld en geproduceerd. Deze diëten zijn voorschriftdiëten. Ze ondersteunen een behandeling met medicatie, voorkomen overbelasting van zieke orgaansystemen, en zijn in sommige gevallen de enige beschikbare behandeling.

Het is dus belangrijk voor uw dier dat u deze voorschriften strikt opvolgt, en het is mogelijk dat uw dier de rest van zijn leven dit dieet nodig heeft.

Sommige diëten zijn als droogvoer of als blikvoer beschikbaar, en voor katten als maaltijdzakjes. Fijn om eens te kunnen afwisselen.

Dieetvoeding afhalen kan elke werkdag tussen 9u-19u aan de balie.

Met een  spaarkaart krijgt u korting:

na 9 (dezelfde) verpakkingen  krijgt u er 1 gratis.