Medisch aanbod

ANESTHESIE

Anesthesie is een kwestie van maatwerk

Anesthesie is een kwestie van maatwerk.

Sommige dieren hebben naast het klinische onderzoek van hart en longen – dat standaard wordt uitgevoerd – vooraf een extra check-up nodig: een radiografie van de borstkas en een bloedonderzoek (preoperatieve screening).  Bij katten met een hartaandoening bestaat de controle uit een echografie van het hart.

Wij gebruiken verschillende verdovingstechnieken, aangepast aan de patiënt.

Vooraf wordt steeds een snel werkende pijnstiller toegediend en indien nodig een licht kalmeer middel. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdoving, en een rustig ontwaken. Achteraf voelt uw dier zich sneller beter.

Kleine ingrepen of niet pijnlijke onderzoeken gebeuren met intraveneuze anesthesie, maar de meeste operaties gebeuren onder gas anesthesie.  Indien nodig kan een machine de ademhaling overnemen. De verdoving wordt bewaakt met apparatuur voor de meting van hartslag, ademhaling, en zuurstofverzadiging van het bloed.

Met aanvullende lokale verdoving kan de dosis van algemene anesthesie verminderd worden. Dit is bijvoorbeeld voor pijnlijke tandextracties zeer geschikt.

Ook bij een tandheelkundige ingreep is er monitoring en wordt extra zuurstof toegediend via de tube die de luchtpijp beschermt.

Wij raden een voorafgaandelijk onderzoek aan:

 • Bij honden en katten met een hartaandoening
 • Bij kleine honden ouder dan 10-12jr
 • Bij grote honden ouder dan 5-7jr
 • Bij katten ouder dan 12jr
Contacteer Ons

BEELDVORMING

Voor sommige van deze onderzoeken is sedatie nodig. Daarom houdt u uw huisdier (behalve konijn en cavia) voor deze afspraken altijd nuchter. In onze kliniek zijn de volgende technieken beschikbaar:

Digitale radiografie  Digitale radiografie heeft een zeer goede resolutie, en gaat zo snel dat voor een röntgen van de borstkas bij hartpatiënten geen sedatie meer nodig is. Voor orthopedisch onderzoek en onderzoek van de schedel blijft sedatie wel noodzakelijk, omdat de positie soms niet comfortabel is. De bestanden blijven aan het dossier gekoppeld, en kunnen desgewenst worden doorgestuurd naar uw eigen dierenarts, als de onderzoeken in het kader van een doorverwijzing zijn gebeurd.

Contrast radiografie Het volgen van een contrastvloeistof bij opeenvolgende opnames kan extra informatie opleveren, of men kan vullingsdefecten gebruiken om massa’s op te sporen.

Echografie  Dit is – wat betreft beeldvorming – de eerste keuze als diagnosetechniek bij abdominale inwendige ziekten. Hiervoor wordt nog maar zelden radiografie gebruikt. Drachtdiagnose kan ook d.m.v. echografie. Het is het beste hiervoor te wachten tot een maand na de dekking.

Echocardiografie  De echocardio is niet meer weg te denken uit het moderne hartonderzoek. Men kan hiermee nagaan of het hart voldoende functioneert, omdat er bewegende beelden worden gemaakt. De kleppen zijn zichtbaar, en de dikte van de hartspier kan beoordeeld worden. Bij een overvulling van het pericard (hartzakje) is het ledigen ervan veiliger onder echogeleiding. Bij katten met een hartaandoening maakt echocardio deel uit van het preoperatief onderzoek.

Endoscopie  Met een dunne buigzame glasvezelbuis kan de binnenzijde van neus, keel, strottenhoofd  en luchtpijp, slokdarm, maag en einddarm bekeken worden. Het is mogelijk kleine stukjes weefsel af te nemen (biopt) voor verder onderzoek. Voor dit onderzoek is altijd sedatie nodig.

Artroscopie Dit is een endoscopie van het gewricht, en gebeurt onder steriele chirurgische omstandigheden, met narcose. Kleine ingrepen in het gewricht zijn hiermee mogelijk.

HEELKUNDE

U krijgt vooraf een afspraak, en brengt uw huisdier nuchter mee, d.w.z. dat u de laatste maaltijd de dag voordien voor 18u geeft. Drinken mag nog tot 7u ’s morgens.

LET op: konijnen en cavia’s mogen nooit nuchter gehouden worden. U brengt zelfs best wat vertrouwd voer en hooi mee. Ze moeten namelijk na het ontwaken meteen kunnen eten.

HOSPITALISATIE

De hospitalisatie afdeling ligt in een apart gedeelte van het gebouw, vlak bij de tuin, zodat patiënten naar buiten kunnen om hun behoeften te doen.

Ze bestaat uit vier afdelingen. Zo wordt de rust verzekerd, en is quarantaine mogelijk.  Er is een ruimte waar katten, konijnen en cavia’s zoveel mogelijk apart worden gehouden van de honden, een hospitalisatie voor kleine en middelgrote honden, en één voor grote honden.

De vierde afdeling, die voor kritieke patiënten, is uitgebreid naar zes units. Door de filters zijn het ook quarantaine-hokken.

In de hospitalisatie komen operatiepatiënten bij uit verdoving en kunnen gewonde of zwaar zieke dieren verblijven, eventueel met infuus. Naargelang de behoefte kunnen de hokken apart extra verwarmd worden.

‘s Morgens, in de late namiddag en ’s avonds doet de dierenarts zelf de ronde bij de patiënten. De dierenartsassistente zorgt er daartussen voor dat uw dier bij ons een comfortabel verblijf heeft.  Sommige dieren voelen zich beter na een poetsbeurt, of een klein wandelingetje, anderen hebben een plekje nodig om zich af te zonderen, of willen pas eten na een uitgebreide knuffel. Erg zieke patiënten houdt ze extra goed in het oog. Bij problemen roept ze onmiddellijk de dierenarts erbij.

Wij houden uw dier zo kort mogelijk bij ons.  Zodra het thuis veilig verder kan herstellen, mag het terug naar zijn vertrouwde omgeving. Elke dag kan u trouwens bellen op een afgesproken moment om de laatste stand van zaken te bespreken met de dierenarts.

INTENSIEVERE ZORGEN

Zwaar zieke honden of katten zitten apart in geïsoleerde units voor kritieke patiënten, zodat ze zo weinig mogelijk stress ondervinden.

In deze units kan continu zuurstof toegediend worden. De temperatuur is individueel te regelen.

Infusiepompen maken het mogelijk ook voor heel kleine dieren de dosering van vloeistoffen en continue medicatie heel nauwkeurig af te stellen.

INWENDIGE ZIEKTEN

Dit zijn de aandoeningen van buikorganen, longen, klieren (endocrinologie).

Dikwijls zal bloedonderzoek en urine en ontlasting onderzoek nodig zijn. Mogelijk volgt hierna een dag opname voor beeldvorming van de borstkas of buik, of om opeenvolgende bloednamen of urinestaalnamen te doen in het kader van de diagnose.  Soms is regelmatige bloeddrukmeting nodig.

Sommige dieren zijn zo ziek dat ze even in het hospitaal moeten blijven om op krachten te komen.

Voor chronische aandoeningen ( o.a. suikerziekte, ziekten van de schildklier, nieren en bijnieren) wordt een lange termijn behandeling op punt gesteld.

TANDPROBLEMEN

Ongevalletjes waardoor tanden afbreken gebeuren soms wel,  maar het meest voorkomende probleem, bij de hond althans, is tandvleesontsteking door tandsteenopbouw. Katten krijgen ook tandsteen, maar hebben bovendien dikwijls last van glazuuraantasting (FORL). Zij kunnen chronische mond en tandvleesontstekingen ontwikkelen.

Persisterende melktanden

Melktanden blijven soms staan terwijl uw hondje begint te wisselen. Zo krijgen ze dan bijvoorbeeld dubbele hoektanden. Tussen dubbele tanden ontstaat snel tandsteen en ontsteking van de mond. De definitieve tanden kunnen ook opzij gedrukt worden. Daarom is extractie (verwijderen) van deze tandjes nodig. Dit gebeurt onder algemene verdoving aangezien de wortel van de hoektand behoorlijk lang is.

Detartratie

U hoort bij de jaarlijkse check up of een behandeling voor tandsteen nodig is (detartratie).

Tip: aan de balie kunt u apotheek producten verkrijgen om daarna opbouw en verkalking van nieuwe plak bij uw hond te vermijden. U kiest wat past in uw levensstijl:

 • dagelijks tanden poetsen met enzymatische hondentandpasta (met kipsmaak),
 • kauwstrips aanbieden met enzymatische pasta (remmen de bacteriegroei in de plak af),
 • voeding geven met een speciaal gelaagde, grotere korrel, die plakopbouw vermindert.

Let op: sommige gewone kauwstrips zijn echte caloriebommen!

Bij katten met chronische tandvleesproblemen moet het gebit gecontroleerd worden na de detartratie. Zij kunnen FORL hebben. (Hierbij verdwijnt  onder invloed van tandoplossende cellen het glazuur op de overgang van kroon naar wortel. Dit probleem tast op de duur alle tanden aan.) De enige behandeling bij duidelijke aantasting is extractie van de tand.

Bij chronische mond- en tandvleesproblemen is ook een bloedonderzoek nodig om onderliggende ziekten uit te sluiten.

Bij elke tandverzorging hoort een goede sedatie of anesthesie. Door het gebruik van lokale anesthesie kan diepe verdoving bij het tanden trekken vermeden worden.

Bij oude patiënten controleren wij graag eerst op onderliggende ziekten zodat we veilig kunnen starten met de verdoving.

CARDIOLOGIE

Zowel honden als katten kunnen hartaandoeningen ontwikkelen. Soms worden ze met een hartafwijking geboren. Er zijn rassen die veel gevoeliger zijn, zoals de Cavalier King Charles Spaniël en de Britse korthaar, om er maar twee te noemen. Het opvolgen van een hartpatiënt zorgt voor een langere levensduur. Het is belangrijk de mate van insufficiëntie te kennen, om de medicatie tijdig bij te stellen.

Grote hondenrassen, en katten, ontwikkelen eerder hartspierproblemen, kleine honden eerder klepinsufficiëntie.

Eens de ziekte vastgesteld is, zal er medicatie voorgeschreven worden naargelang de fase van de hartinsufficiëntie, die uw dier levenslang moet innemen.

ORTHOPEDIE

Orthopedische problemen komen vaak sluipend voor, bij honden én bij katten. De eerste symptomen kunnen zijn: manken, moeilijk overeind komen, niet graag springen, niet graag meer wandelen. Na het uitsluiten van oorzaken die niets met het bewegingsapparaat te maken hebben, is een radiografie dikwijls nodig voor de diagnose,  of voor de vooruitzichten.

De therapie gaat van behandeling met medicijnen tot chirurgie en fysiotherapie.

Orthopedische chirurgie is erg gespecialiseerd, vereist bijkomende opleiding en er worden speciale materialen en apparaten voor gebruikt. Daarom is het ook niet goedkoop. Het is echter dikwijls nodig om functioneel herstel te krijgen, en escalatie van de orthopedische problemen te voorkomen. Wij zoeken altijd samen naar de beste oplossing voor uw dier.

Pijnbestrijding is bij deze chirurgie van zeer groot belang, en er wordt dan ook veel aandacht aan besteed, zowel voor, tijdens als na de ingreep. U krijgt van ons natuurlijk begeleiding bij de nazorg, want die is zeer belangrijk. Het herstel duurt meestal meerdere weken, en in die periode mag uw huisdier niet vrij spelen. Houdt het steeds aan de leiband en volg de meegegeven instructies nauwkeurig op.

Soms verwijzen we door voor speciaal gemaakte brace of schoen: https://petorthopedics.be/

Het is ook mogelijk een kijkoperatie of artroscopie uit te voeren in het gewricht, zonder dit te openen.

Veel voorkomende orthopedische problemen:

 • Heupdysplasie
 • Dysplasie elleboog
 • Gescheurde voorste kruisband knie
 • Problemen met knieschijf bij kleine rassen
Contacteer Ons

LABOTESTEN

Verschillende labo-onderzoeken, zoals bloedonderzoek, diverse serologische testen (oa. Leucose en FIV bij de kat), en opvolgen van epilepsiemedicatie en schildkliermedicatie gebeuren de dag zelf in ons eigen labo. U krijgt de uitslag dus al na enkele uren, en in noodgevallen zelfs meteen.

 

Microscopisch onderzoek bij oorproblemen, en het eerste onderzoek van aangeprikte gezwellen doen we in de kliniek. Voor bacterieculturen en gevorderd pathologisch/cytologisch onderzoek sturen we de stalen naar een gespecialiseerd labo.

 

We voeren ook microscopisch onderzoek uit om parasitaire huidproblemen uit te sluiten.

OPHTALMOLOGIE

Ogen zijn delicate organen. Als u ziet dat er iets mis is, stelt u het bezoek aan de dierenarts best niet uit.

Niet alleen de oogbol zelf kan het probleem zijn, maar ook de omliggende structuren (derde ooglid, traankanaal, oogleden, …) Een veel voorkomende aandoening bij jonge honden is een cherry eye. Een klier aan de achterkant van het derde ooglid kan bij jonge honden wat vergroot zijn en gaan uitpuilen. Soms moet de uitgeklapte klier chirurgisch weer op haar plaats gebracht worden, als druppels niet helpen.

Oude honden krijgen soms korstjes aan de oogleden, door een taaie ooguitvloei, of lijken voortdurend een geïrriteerd oog te hebben. Ze zijn mogelijk een “droog oog” aan het krijgen. Tijdens de consultatie wordt met de Shirmer Tear Test de traanproductie gemeten. Is die te laag, dan start een permanente behandeling om de traanproductie te stimuleren en beschadiging van het hoornvlies te voorkomen.

Het spoelen van traankanalen is een eenvoudige niet-chirurgische ingreep, die wel onder sedatie moet gebeuren. Verstopte traankanalen zijn soms de oorzaak van een traanstreep.

De chirurg corrigeert ook omkrullende oogleden (entropion/ectropion) of doet permanente epilatie van naar binnen gerichte wimpers die het hoornvlies beschadigen. Af en toe moet een zeer zwaar beschadigd of veretterd oog worden weggenomen.

Symptomen van een ziek oog:

 • Dichtknijpen van het oog
 • Rode bindvliezen
 • Witte schijn over het oog
 • Traanvloei of etterige uitvloei
Contacteer Ons

NEUS-KEEL CHIRURGIE

Kortsnuitige rassen (Franse Bulldog, mopshond, e.a.) hebben zeer dikwijls ademhalingsproblemen. Wordt het echt te gortig, dan moeten de bovenste luchtwegen gecorrigeerd worden om het leefbaar te maken voor deze dieren. Dit kan uitgevoerd worden op een veilige manier, dankzij de nieuwe anesthesietechnieken en –bewaking.

NEUROLOGIE

Een neurologisch onderzoek wordt zonder kalmering of narcose uitgevoerd. Aan de hand van dit onderzoek kan de dierenarts eerst vaststellen of het inderdaad om een neurologische aandoening gaat, en dan de plaats van het letsel in het zenuwstelsel lokaliseren. Daarna begint het onderzoek naar de oorzaak ervan.

Veel voorkomende symptomen:

 • Toevallen (stuipen)
 • Zwakte, verlamming
 • Zwalpende manier van lopen
 • Afhangende lip of ooglid
 • Scheve kop
 • Vreemd gedrag
Contacteer Ons

DERMATOLOGIE

Allergie is niet de enige oorzaak van huidaandoeningen

De meeste allergieën komen op tussen de leeftijd van 2 – 4 jaar. De meest voorkomende zijn voedselallergie (reactie op een eiwit in de voeding) en atopie (een reactie op allergenen die ingeademd worden, zoals stofmijten, huidschilfers, pollen, …) , die meestal huidproblemen en chronische oorontstekingen veroorzaken. Netelroos (urticaria) komt heel plotseling op, soms zonder aanwijsbare oorzaak, soms door een insectensteek.  Allergische rhinitis (hooikoorts) en contactallergie komen niet zoveel voor, maar bestaan wel.

 

Bij chronische jeuk/oorontsteking moeten een aantal andere niet-allergische oorzaken eerst uitgesloten worden om tot de diagnose te komen. Uitzonderlijk vereist dit een halve dag opname in hospitalisatie, namelijk wanneer we niet alleen stalen voor microscopisch onderzoek, maar ook biopsieën nodig hebben.

Voedingsallergie sluit u uit door gedurende minimum 8 weken enkel een strikt voorschriftdieet te geven.

Een vermoeden van atopie kan u laten bevestigen d.m.v. een bloedonderzoek. Is dat gebeurd, dan bestaat ook de mogelijkheid een desensibilisatie behandeling op maat te laten maken.

Enkele oorzaken van huidaandoeningen:

 • Infecties allerhande
 • Parasieten
 • Immunologische problemen
 • Endocriene aandoeningen
Contacteer Ons